نزدیک شدن نوحهها به ترانههای پاپ، تقابل با آموزههای آیینی، غلو کردن، مشخص نبودن مخاطب شعر عاشورایی و اینکه انگار برای معشوقه هم میتواند گفته شده باشد، از جمله آسیبهایی هستند که شاعران در بررسی نوحهها و شعرهای آیینی عنوان میکنند.
به گزارش ایسنا، تفاوتی نمیکند که در دستههای عزاداری باشد یا در هیئتهای مذهبی، بالای شهر باشد یا پایین شهر، مداحش چهره باشد یا جوانی علاقهمند؛ گاهی در میان صدای طبل و سنج، و زنجیر و سینه زدن عزاداران، کلماتی به گوش میرسد که اگر شنونده از سر عشق و ارادت به ائمه (ع) در غم آنان گریه نکند، از آنچه میشنود دقایقی متحیر خواهد ماند.
تعدادی از شاعران در گفتوگوهایی که پیشتر با ایسنا داشتهاند به ارزیابی نوحهها و مداحیها و شعرهای مذهبی پرداختهاند.
وقتی نوحه ترانه پاپ است!
او با اشاره به نامناسب بودن شعرهای برخی نوحهها و مداحیها بیان میکند: آنچه ما از طریق رسانهها یا هیاتهای مذهبی میشنویم، نشاندهنده آن است که انتخاب شعرها برای نوحهسراییها خوب نیست و هر سال هم همین مطلب را تکرار میکنیم که معمولا این شعرها شعرهای پیش پاافتادهای هستند که سرایندههایشان هم شاعران متوسطی هستند که صرفا ذوق و عشقی برای سرودن شعر مداحی دارند.
کاکایی همچنین اظهار میکند که ممکن است چند کار خوب هم شنیده شود اما جریان عمومی جریان رو به ضعفی است که در شعر مداحی ما وجود دارد.
اشتباه شاعران شعرهای ضعیف
این شاعر میافزاید: شاعران این شعرهای ضعیف گمان میکنند دلیل استقبال مخاطبان هیئتی قوت شعر آنان بوده در حالی که این مخاطبان هستند که حال مذهبی قوی دارند نه اینکه شعر شاعر قوی باشد.
استفاده از شعرهای آماده و اینترنتی
این شاعر در حالی که جریان غالب استفاده از شعرهای آیینی در نوحهسراییها را عمدتا شعرهای آماده یا اینترنت میداند، اظهار میکند: استفاده از شعرهای آماده سبب شده است تا نوحهسرایانی که از شعر فارسی شناخت کافی ندارند شعر را تغییر دهند تا با ریتمشان همساز شود، اما وزن و قافیه را خراب میکنند و از بین میبرند.
تقابل با آموزههای آیینی
غلو در شعر مذهبی
این شاعر با بیان اینکه شعر فارسی شعر خرد است میگوید: شعر فارسی در این مقوله به پیام فکر میکند. پیام امام (ع) پاک زیستن و آزاد زیستن و کمال آزادی و بندگی است. غلو در شعر امروز قابل قبول نیست مگر این که سراینده آن هوشیار نباشد و در شرایط مستانگی روح قرار گرفته باشد.
او میافزاید: کسی که اصرار دارد امام حسین(ع) را تا مرتبه خدایی بالا ببرد اگر در این راه مست و عاشق و دیوانه شده است بر او عیبی نمیتوان گرفت اما اگر در شرایط هوشیارانهای قرار دارد و به خیمه امام حسین (ع) میآید و اصرار دارد که بگوید امام حسین(ع) خداست، ماجرا چیز دیگری است.
شاعرانی که زبان مناسب را نمیشناسند
وقتی شعر عاشورایی میتواند برای معشوقه هم باشد
این شاعر در اینباره بیان میکند: در بین شاعرانی که شعر آیینی خصوصا نوحه و مرثیه میگویند بعضا دیده میشود که فرد شاعر شعری را برای عاشورا میگوید اما همان شعر را میتوانست برای معشوقهاش هم گفته باشد، چرا که هیچ مشخصه و برجستگیای ندارد که متوجه شویم به کدام واقعه یا کدام سخن بزرگان برمیگردد و مایه و پشتوانهای با خود ندارد؛ به همین دلیل نشان میدهد شاعری که چنین شعری را گفته از روی احساس بوده و میتوان آن را به کس دیگری ربط داد.
به سمت تکرار و شعار
نقد نشدن نوحهها
آسیب اینترنت
وظیفه بیان مفاهیم اجتماعی و سیاسی
انتهای پیام